Wie zijn wij?

Geen zee te hoog
In 1999 is een groep van het Leidse linkse collectief Eurodusnie begonnen met de weggeefwinkel. De weggeefwinkel was een idee uit Italië en Zweden, maar was in Nederland onbekend.
Waar de winkel stond, Hooglandse Kerkgracht 4, had eerst een een linkse boekhandel gestaan, vervolgens heeft het pand een jaar leeg gestaan en in 1999 heeft Eurodusnie de benedenverdieping van het pand gekraakt. Dit was de eerste weggeefwinkel in Nederland en bezoekers keken nog heel vreemd aan tegen het fenomeen “weggeefwinkel”. We zetten een aantal lange tafels neer, waarop borden en glaswerk stonden, een boekenkast erbij en achterin stond een driezitsbank, van waaruit je alles in het oog hield. Je moest ook vaak uitleggen, waarom de weggeefwinkel ontstaan was en hoe die werkte. Regels waren er nog niet, je mocht zoveel meenemen als je wilde.
De eerste bestaansreden voor de winkel was bij het begin om actie te voeren tegen de geldeconomie, de tweede reden was recycling van goederen, van het ondersteunen van groepen in de maatschappij die het moeilijk hadden, was nog geen sprake.
Vergaderingen over de weggeefwinkel op zich bestonden ook niet, de vrijwilligers werkten aan acties binnen Eurodusnie en keken toe in de winkel, hoe mensen met kinderwagens tussen de tafels laveerden. Uitleg geven wat een weggeefwinkel is en waarom je niet hoefde te betalen was de belangrijkste taak.
In 2000 (een halfjaar later) werden de ruimtes achter de weggeefwinkel gekraakt:; van de ateliers werd een eetacafé gemaakt en van een andere ruimte een voedselcoöperatie.
Er zijn verschillende verbouwingen geweest in de weggeefwinkel, om de artikelen beter op te kunnen slaan, meer kledingrekken te maken enz. Deze waren meestal in de vakantie.
De grootste verbouwing was, toen de weggeefwinkel verhuisde naar de Koppenhinksteeg en het eetcafé naar de kant van de Hooglandse kerk verhuisde. De vloer van de winkel werd betegeld, en de muren werden geverfd . Al eerder was er meer structuur: vergaderingen over het reilen en zeilen van de weggeefwinkel, een rooster van winkeldiensten en er waren ook al regels voor klanten, zoals de regel dat men maximaal 5 spullen mocht meenemen. .Er moesten binnen het team afspraken gemaakt worden, bijv. wie er naar een interview ging. We zijn vaak in de krant en op de radio geweest en ook een paar keer op TV. De winkel kreeg ede Marga Klompé-prijs (als nieuw initiatief voor maatschappelijke ondersteuning). Sommigen van de medewerkers werkten in het restaurant,
Vanaf de verhuizing van het restaurant naar de Hooglandse Kerkgracht was de gemeente Leiden bezig (gesteund door de wijkvereniging) om de situatie terug te draaien (en het restaurant te laten verhuizen naar de Koppenhinksteeg) . Ze waren het ook niet eens met de ideologie van Eurodusnie. De partijen en commissies wilden de Fabel van de Illegaal en de Weggeefwinkel behouden, en het restaurant en het daarachter gelegen muziekcentrum niet.
Ondanks de woelige tijd van 2008 tot 2010 werden er ieder jaar toch een modeshow gehouden, er was diverse keren een loterij en eenmaal heeft de weggeefwinkel in het Da Vinci-college (middelbare school) een voordracht gehouden. Het bezoekersaantal van de weggeefwinkel bleef heel groot, en men was ook betrokken bij de rechtszaken om de vrijplaats te houden.
Op 28 februari 2009 werd de vrijplaats en dus ook de weggeefwinkel op de Koppenhinksteeg ontruimd. We waren er getuige van hoe de plaats waar we 10 jaar een weggeefwinkel hadden laten voortbestaan, werd “schoongeveegd”. Door de ME, politie te paard en een aantal Leidse politici als toeschouwers.
Inmiddels, na een tijd van bijna 2 jaar, is er een nieuwe weggeefwinkel.. Talloze keren hebben vroegere bezoekers gevraagd: “Komt er weer een nieuwe weggeefwinkel?” Ook stond de vrijplaats vaak op de agenda van de linkse politiek. Maar er kwam geen nieuwe weggeefwinkel, behalve door onze eigen actie. De weggeefwinkel heeft zijn rechtmatige plek in Leiden terug!!
De weggeefwinkel Leiden heeft sinds 1 juni, na een verblijf van 5 jaar op de Lammeschansweg 6, haar definitieve onderkomen gevonden in het gebouw van de Vrijplaats aan de Middelstegracht 36 te Leiden.
Het team van de Weggeefwinkel Leiden bestaat uit zo'n 20 vrijwilligers. Deze zetten zich elke week in om de Weggeefwinkel te laten draaien. Elke vrijwilligers heeft even veel te zeggen in de Weggeefwinkel, samen proberen wij er het beste van te maken.
Wel is er een bestuur samengesteld om alles goed te laten verlopen. Dit bestuur bestaat uit een Voorzitter, Secretariaat, Penningmeester en PR en promotie.